Wednesday, October 20, 2010

Bordeaux 3: demonstrasjoner, handling og mat

 For å begynne med det viktigste først - vi spiste en nydelig tomat og basilikumsuppe på Karl, en koselig kafe på hjørnet av Placa de parlament, nesten nede ved elven. Parmaskine og god ost hører med suppen :-)

Her er Sigrid og Anita på vei til Rue St Catherine som er den store handlegaten i Bordeaux. Utrolig masse fine butikker, med all slags klær og sko. Prisene er litt lavere enn hjemme, men ikke så veldig billige!
 Både i går og i dag demonstreres det her i Frankrike pga pensjonsreformen. Man vil sette opp pensjonsalderen fra 60 til 62. Jeg er faktisk utrolig imponert over hvordan de klarer å få opp kampviljen! Slagord, røyk og kinaputter ble brukt for å forsterke budskapet, og demonstrasjonstoget i går var laaaangt.
Ellers fikk vi sjekket ut utelivet i Bordeaux i går, og det var artig! Latinamerikansk plass med dansing og mohitos...

Tuesday, October 19, 2010

Bordeaux 2: Besøk på vingård i St Emilion

 Vi hadde en dagstur mandag til den fine lille byen St Emilion vel 40 km øst for Bordeaux. Her produseres neon av verdens beste rødviner, og det bar byen preg av. Det var vinbutikker på alle hjørner :-) St Emilion har mange underjordiske katakomber og grotter. Her er det ideel temperatur til å lagre vin! Bildet er av tårnet Clocher midt i sentrum.
 St Emilion er også på UNESCO sin verdensarv liste. Byen ble grunnlagt av munken Emilion og hans tilhengere. Bildet under viser utsikten over torget.

 Her er jeg utenfor Chateau du Roy. Litt småkjølig har det vært her, derav jakke og skjerf.
 Så reiste vi på besøk til vingården Chateau Champion, og fikk en flott omvisning av Veronique. Hennes mann var åttende generasjon på vingården. Her er den mellomlagring på tønne, etter at vinen har vært i beholder, og så skal den på beholder og deretter på flaske. Hele prosessen tar to år, og deretter kan man evt lagre vinen videre... Eikefat blir brukt for å få god smak og hver tønne inneholder 300 liter vin...
 Vi fikk også et raskt innføringskurs i vinsmaking. Viktig å holde på stetten, og ikke på glasset, for da blir vinen varm. Lett å si, vanskelig å huske... Veldig god vin fikk vi, og en god lunsj. Her på bildet er det lukting vi driver med. Og lukting skal man gjøre i allefall to ganger.... Jeg har kjøpt med to flasker vin hjem til Frank, så får vi håpe kofferten ikke får for røff behandling.
Vinranker utenfor Chateau Champion. Innhøstingen var ferdig i forrige uke, så akkurat nå er det den første prosessen med å få fordelt skallets farge og tanniner i hele vinen, med rett temperatur som var jobben.

Reisebrev fra Bordeaux 1

Etter planlegging i to år kom vi oss avgårde til Bordeaux. Riktignok litt forsinket pga streik i Frankrike, og med streng beskjed om å ikke spise peanøtter eller snickers ombord på flyet fordi det var en med ekstrem nøtteallergi ombord. Her er bilde fra første dagen. Vi står på Placa de la Bourse. Her var det en flott statue som var en blitt en del av Rosa sløyfe-aksjonen hvor vannet var farget rosa... 

Gjert Langfeldt tok oss med på en filosofisk gåtur i byen. Han prøvde å få oss til å reflektere over hva kunnskap er og hvordan kunnskap utvikles. Sjekk også den stilige innstallasjonen med "sopp".
Cathedrale st Andre er en staselig romersk-katolsk kirke midt i byen med mange fine kafeer rundt. Her er to bilder fra denne kirken. Katedralen er i gotisk stil og ble innviet i 1096. Den er på UNESCO sin liste over verdensarv.

Å være i Frankrike betyr god mat og god vin. Vi går ikke akkurat rundt sultne... Her er det brucetta til lunsj. Litt mer innbydende enn to skiver med brunost :-)

Wednesday, October 13, 2010

Tur til Lyshornet

Så fikk vi oss en tur til på Lyshornet i år. Ingen av ungene var så veldig gira på tur, så da ble det bare Tilla som fikk være med. Og hun klarte å gå selv denne gangen! Tur til Lyshornet er populært og vi gikk nærmest i kø oppover. Masse folk - både store og små. På toppen talte jeg over 25 stykker... Turen er superfin og utsikten nydelig, men vi måtte ha Tilla i bånd hele tiden pga folkevandringen.
Ser at jeg har blogget lite i det siste, men det er pga mye jobbing. Og dessuten ny telefon som jeg ikke helt behersker... Men nå står en flott tur til Bordeaux for tur, så da må det jo bli sving over bloggingen :-) Får høre med husets tenåring hvordan jeg skal få til å blogge fra mobilen igjen...