Sunday, May 27, 2012

Sommerflørt i mai!

I dag har minstemann fått padlet kano for første gang  på Sogndalsvatnet. Det var en flott tur hvor praten gikk konstant hos den unge padleren...
Det er mai, det er pinse og ute er det er langt over 20 grader! Og det har det vært i flere dager. Ungene har overnattet i teltet i hagen i to netter. Uteplassen fungerer som kjøkken og stue med grilling og avslapning. På badestrendene rundt om er det trangt om plassen. Riktignok er temperaturen i fjorden kald - bare 13 grader, så bading er egentlig for de tøffeste! Isvannet fra Jostedalsbreen gjør at temperaturen nok ikke blir særlig høyere med det første, siden det er en voldsom snøsmelting i fjellet. For mens vi koser oss med sommertemperatur, blir lett solbrente og noen kanskje brune, så er det fremdeles snø på fjellet rundt oss.I grøftekanten blomstrer markjordbærene side om side med sommerblomster. Herlig! Det er en skikkelig sommerflørt nå i mai! Så får vi bare håpe at dette ikke blir det som er sommeren i år...

Sunday, May 20, 2012

Vår på Stedjeåsen

Det er vår i luften - solskinn og over 16 grader ute! Tilla og jeg benyttet derfor muligheten til å ta en tur opp til Stedjeåsen, 619 moh. Det er en flott trimtur som garantert får pulsen opp! Nå er det nesten tørt hele veien opp. Bare litt snø igjen øverst, og da kan man klare seg ganske greit i joggesko ved å gå langs skogkanten. Etter Dagmars herjinger i vinter er det en litt endret sti på vei når man går fra Sandbakken. Her ble et granfelt lagt flatt av Dagmar! Jeg liker ikke så godt å gå i områder med mye rotvelt, men noen har ryddet og det ser ut som stien er ganske trygg.
 De første turene til Stedjeåsen etter vinteren er alltid tunge. Merkelig at det er så stor forskjell på å trene inne og ute! Det er utrolig godt å komme seg ut i fuglekvitteret, dagslys og lukten av våt jord og barnåler. Nå hadde jeg riktignok lydbok på øret og hørte ikke så mye på fuglene, men det er likevel rene terapien å gå seg en tur i skogen! Jeg har den siste boka til Egeland om Nostradamus testamentet på Digibok og den er veldig bra. Som dere ser på bildet er det litt snø igjen på myren ved postkassen.
 Siden været var så bra fortsatte jeg og Tilla rundt til utsiktspunktet på Stedjeåsen. Stien er merket med røde prikker og her var det faktisk tørrere enn over myren. Såpass mye tørrere at jeg fikk en ide om at det kunne være huggorm ute for å sole seg, så jeg spratt avgårde med blikket stivt på stien. Ingen orm observert heldigvis! På bildet under poserer Tilla elegant - i bakgrunnen ser vi mot Fimreite og Sogndalsfjorden. For en flott tur-søndag!

Thursday, May 17, 2012

Tanker om lærerutdanning og profesjon!

Jeg har vært på en veldig bra konferanse om lærerutdanning i Trondheim, og fikk så lyst å skrive litt om det. Dette er egentlig et sjangerbrudd siden bloggens tema er tur og utsikt, men jeg vil argumentere for at dette hører hjemme under utsikt fremover og ytringer! Dessuten var det jo litt av en tur jeg hadde til Trondheim i storm - først med en Widerøkråke som ristet, hoppet og skumpet og deretter med en gyngende landing med SAS på Værnes... Halve flyet var virket lettere kvalm da vi endelig landet og det var like før det utbrøt spontan applaus!
Uansett. Konferansens key note speaker var ingen ringere enn professor emiritus Lee S. Shulman fra Stanford University. Han hadde to lister som jeg likte godt og som jeg vil dele med dere. Den første handler om hva man må lære i en profesjon:
- habits of mind
- habits of practice
- habits of the heart
Det første kulepunktet handler, slik jeg forstår det, om å kunne reflektere, være fleksibel i tankemåter, tenke med klarhet og være nøyaktig, tenke uavhengig og stille spørsmål, og å kunne reflektere over hvordan man selv tenker. Det andre kulepunktet handler om å oppøve praksis. Å få inn ferdighetene "i hendene". Dette er noe som er viktig for meg som førskolelærerutdanner, og et område jeg skal jobbe mer med fremover. Studentene trenger å oppøve ferdigheter som er sentrale i yrket. Hvordan kan jeg som pedagog støtte barnas språk? Hva sier jeg og når sier jeg det? Hvordan kan jeg få barn til å fortelle? Hva er gode spørsmål i samtaler? Hvordan skal jeg lese og fortelle for en barnegruppe? Som lærerutdanner ønsker jeg at studentene skal reflektere over ferdighetene sine, men da må de først ha ferdigheter å reflektere over! Kulepunkt tre handler om hjertet og integritet. Som profesjonsutøver er moral og etikk sentralt. Det er kanskje dette punktet som avgjør hva som er en god pedagog!
Den andre listen fra Shulman handler om fire sentrale prinsipp for lærere, førskolelærere og lærerutdannere (og helt sikkert andre yrker!):
1. Ærlighet!
2. Ydmykhet. Å kunne se sine egne begrensinger i forståelse av verden. Verden er langt mer kompleks enn det vi selv oppfatter.
3. Humor. Å kunne le av seg selv og av hverandre. Humor leder til visdom!
4. Håp. Vi trenger optimisme når vi jobber med barn og ungdom.
Takk til Shulman for et fantastisk innlegg! Og så fikk jeg tatt et bilde med han etterpå...
Gratulerer med dagen forresten! I dag er det 17. mai.Vi feirer her i Lysefjorden. Foreløpig litt grått og regnbyer, men håper det letter etterhvert. Ha en super dag!


Friday, May 4, 2012

Weekendtur til Murmansk

 I slutten av april var jeg og Franken (og gruppe fra hans jobb) på weekendtur til Murmansk. Det var en utrolig artig helg! Jeg fløy til Kirkenes fredag morgen, og var der før tolv. Der møtte jeg guiden Kurt + resten av reisefølget. Vi pakket oss ombord i en minibuss - fikk utdelt passene våre med visum og kom oss greit over grensen til Russland. Vel fremme i Murmansk ble vi installert på hotell Poliarnie Zori som hadde fine rom og utmerket service. I baren fikk vi kjøpt fantastisk god russisk champagne til en veldig grei pris :)
Murmansk er en by med over 300 000 innbyggere, og har en karakteristisk byggestil med blokker på 5 eller 9 etasjer. Årsaken til dette er enkel: har blokken mer enn 5 etasjer skal det være heis, og har blokken mer enn 9 etasjer skal det være to heiser. Utvendig så mange av blokkene ganske slitne ut, men innvendig var mye pusset opp til vanlig europeisk standard. Kurt tips var å se på vinduene virket gamle eller omde var skiftet ut til nye. Det gav et hint om hvordan tilstanden var inne. 
 Lørdag formiddag var det sightsign på plakaten. Havnen i Murmansk er den eneste nordrussiske havnen som er isfri hele året, og Murmansk er en havneby. Vi var oppe i høyden for å se på Alosja - den ukjente soldaten - som ruver med sine 36 meter. Et yndet sted for brudepar som kommer for å ta bilde og legge ned blomster.
 Etter Alosja og besøk i en kirke var vi en tur for å se på Kursk-monomentet. Kursk var Russlands stolthet, en 154 meter lang ubåt. 12. august 2000 skjedde katastrofen, 118 menn omkom i en eksplosjon. Dette minnesmerke var satt opp til minne om de som omkom i ulykken.
 Etter å ha sett minnesmerket var vi en tur innom markedet i byen, og handlet ullsokker og skinnluer.
Nede ved havnen fikk vi se en hyggelig tradisjon: brudepar som fester en hengelås ed navnene sine til gjerdet. Romantisk tradisjon.
 Lørdag kveld var vi på restauranten Forrest i 1. mai distriktet. Restauranten var dekorert som en skog, med en digert tre i midten. Her fikk vi en nydelig salat med vaktelegg til forrett, grillet svin til hovedrett og epler med nøtter til dessert. Maten smakte utmerket! Det var musikk i lokalet og etterhvert var vel storparten av selskapet i sving på dansegulvet.
 Etter middag reiste noe hjem og noen gikk videre til Red Pub som lå like ved. Her fikk vi prøve noe som het Hund. Det var vodka, lime og en dæsj tabasco! Farlig godt og farlig virkningsfullt! Med Hund og pils ble vi etterhvert nesten som innfødte å regne og deltok lystig i ringdans og allsang..

 Inventaret på Red Pub var utrolig kult, med mange sovjetiske effekter! Når leken var over var det bare å stable seg ut i en piratLada, peke på visittkortet til hotellet og betale antall rubler sjåføren skrev ned. Spasiba! For en fantastisk morsom tur!