Thursday, January 6, 2011

Mine beste barnebursdagstips!

I anledningen min 35 gang som barnebursdagsarrangør har jeg laget en blogg med mine beste tips. Nå er det selvsagt forskjell på å arrangere 1 års dag og 13 års dag, men det får man bare justere. Jubilanten selv har jo også ofte noen formeninger om hvordan feiringen skal foregå, og det må man høre på. Vel. Bildene er fra minstemann sin 5 års dag nå i januar.
Tips 1. Ikke vask og gnikk som om kongen skulle komme på besøk. Barn er i liten grad opptatt av hvor rent gulvet er, og det er utrolig hvor klissete gulvet blir etter en bursdag. Spar derfor på kreftene  - ha det ryddig og ålreit, men vask heller når gjestene er gått hjem!

Tips 2. Ikke ta helt av når det gjelder hverken antall gjester eller lengde på bursdagen. For mange barn blir heftig både for store og små (men vær obs på at man inviterer alle av samme kjønn i klassen). Tidsmessig så holder det ofte med to timer. For eldre barn som skal se film eller lignende må man gjerne legge inn litt mer tid.

Tips 3. Det enkle er ofte det beste. Femåringen ville ha fotballkake. Det løses ganske enkelt: bruk Toro langpanne sjokoladekake. Den er god, lettvint og den er også glutenfri. Det er en posepakke som bare skal tilsettes litt olje. Glasur lages slik: 125 g smeltet smør, 3 ss sterk kaffe, 2 ss kakao, 2 ts vaniljesukker og 300 gr melis. Blandes og smøres på varm kake.  Gressmatten lages av grønn konditorfarge og kokos.


Fotballspillerne (her representert av Ålesund og Brann) lages av seigemenn som får en tannstikke i foten og som stikkes i kaken. Husk å få tannstikker uten smak... Mål lages av to sugerør som klippes og puttes i hverandre. Nettet er fra sjokoladefotball som kjøpes på Nille. Voila! Fotballkake :-)

Tips 4. Ikke bak deg i hel. Vi kjører vanligvis pølse med brød, sjololadekake og gele. I år rakk jeg ikke lage gele og derfor ble det boller. Det var helt unødvendig. Bollene var gode, men unger er ikke så sultne! Ikke vil de sitte så lenge ved bordet heller når de er fem år.. For eldre barn er det viktigere å ha mer kaker og kanskje pizza eller hamburger i stedet for pølse.

Tips 5. Kjøp bursdagstallerkner og lignende på billigbutikker som Nille. På bokhandelen koster de flesk... Og for all del - husk å kjøpe kopper med lokk og sugerør, så unngår du noe av brusklisset!
Tips 6. Vi pynter med ballonger i vinduet. Ballonger hører jo med til bursdager. Da får ballongene en dekorativ effekt, samtidig som du slipper å ha en haug med unger som sparker og kaster ballonger i stua. Plasser heller leker rundt i huset. Tegnesaker, lego, togbaner, barbier og lignende settes frem - klar til lek :-)
Ellers kan jeg nevne at en av de beste bursdagene har vært eldstemann sin cowboy- og indianerbursdag. Da hadde vi organiserte leker som pil- og bueskyting, lasso og hesteskokasting. Det var veldig vellykket! Bare blide unger! Jeg tror det skyldes både at det var mange aktiviteter og at kostymet gav gode muligheter til lek. Og JA - de voksne må også kle seg ut!!!
GOD BURSDAGSFEIRING!!!!

No comments: