Sunday, January 30, 2011

Kafe Krydder med kafeanmeldelse

Helgen ble brukt til "vanlige" helgeting som vasking, rydding, tur med hunden, bursdagsfeiring og handling. I alt dette helgestyret hadde jeg og minstejenten en koselig kafetur på Kafe Krydder som ligger i Parken, Sogndal. Her serverer de god kaffe, kaker, boller og gode salater med hjemmebakt brød..
Her er kafeanmeldelsen til minstejenten. Tror det må bli terningkast seks...

Saturday, January 22, 2011

Ettermiddagstur i skogen

Vinterføre er ingen hindring for folk som vil gå opp på Stedjeåsen... Nå gikk ikke vi helt dit, men gikk en runde i skogen og kunne da følge en godt opptråkka sti i snøen. Vi hadde selskap av Anita og Dixie, en flott springer spaniel tispe. Det var masse spennende lukter i skogen av hjort og andre dyr, men begge hundene var flinke til å holde seg i synsfeltet. Med litt godbiter i lommen og hyppig ros håper jeg å få Tilla til å holde seg i rimelig nærhet også når hun er løs. Jeg jobber også med å få henne til å gå bak meg der det er smal sti eller glatt føre...  Tilla er en utrolig blid hund som går og smålogrer konstant på tur, men hun trenger en del repetisjoner for å få nye kommandoer til å sitte. Sitt, dekk, fri, vent og bli er kommandoer som går greit. Rull rundt, gå igjennom og gå pent er hun ikke helt stabil på enda... vel. Det har jo selvsagt noe med hundeføreren å gjøre :)
Litt fotografering må til når det er så flott lys. Plussgrader var det også i dag - bare velstand med andre ord :)

Sunday, January 9, 2011

Cocker eller puli??? Klabbehund!

Og det er to hunderaser for de som trodde det var mer obskøne uttrykk... Vel. I dag kan det dokumenteres klabbeføre, men godt akeføre. Hel dress til hund er bestilt :-)
På tide å klippe hunden og få den i arbeid!

Thursday, January 6, 2011

Mine beste barnebursdagstips!

I anledningen min 35 gang som barnebursdagsarrangør har jeg laget en blogg med mine beste tips. Nå er det selvsagt forskjell på å arrangere 1 års dag og 13 års dag, men det får man bare justere. Jubilanten selv har jo også ofte noen formeninger om hvordan feiringen skal foregå, og det må man høre på. Vel. Bildene er fra minstemann sin 5 års dag nå i januar.
Tips 1. Ikke vask og gnikk som om kongen skulle komme på besøk. Barn er i liten grad opptatt av hvor rent gulvet er, og det er utrolig hvor klissete gulvet blir etter en bursdag. Spar derfor på kreftene  - ha det ryddig og ålreit, men vask heller når gjestene er gått hjem!

Tips 2. Ikke ta helt av når det gjelder hverken antall gjester eller lengde på bursdagen. For mange barn blir heftig både for store og små (men vær obs på at man inviterer alle av samme kjønn i klassen). Tidsmessig så holder det ofte med to timer. For eldre barn som skal se film eller lignende må man gjerne legge inn litt mer tid.

Tips 3. Det enkle er ofte det beste. Femåringen ville ha fotballkake. Det løses ganske enkelt: bruk Toro langpanne sjokoladekake. Den er god, lettvint og den er også glutenfri. Det er en posepakke som bare skal tilsettes litt olje. Glasur lages slik: 125 g smeltet smør, 3 ss sterk kaffe, 2 ss kakao, 2 ts vaniljesukker og 300 gr melis. Blandes og smøres på varm kake.  Gressmatten lages av grønn konditorfarge og kokos.


Fotballspillerne (her representert av Ålesund og Brann) lages av seigemenn som får en tannstikke i foten og som stikkes i kaken. Husk å få tannstikker uten smak... Mål lages av to sugerør som klippes og puttes i hverandre. Nettet er fra sjokoladefotball som kjøpes på Nille. Voila! Fotballkake :-)

Tips 4. Ikke bak deg i hel. Vi kjører vanligvis pølse med brød, sjololadekake og gele. I år rakk jeg ikke lage gele og derfor ble det boller. Det var helt unødvendig. Bollene var gode, men unger er ikke så sultne! Ikke vil de sitte så lenge ved bordet heller når de er fem år.. For eldre barn er det viktigere å ha mer kaker og kanskje pizza eller hamburger i stedet for pølse.

Tips 5. Kjøp bursdagstallerkner og lignende på billigbutikker som Nille. På bokhandelen koster de flesk... Og for all del - husk å kjøpe kopper med lokk og sugerør, så unngår du noe av brusklisset!
Tips 6. Vi pynter med ballonger i vinduet. Ballonger hører jo med til bursdager. Da får ballongene en dekorativ effekt, samtidig som du slipper å ha en haug med unger som sparker og kaster ballonger i stua. Plasser heller leker rundt i huset. Tegnesaker, lego, togbaner, barbier og lignende settes frem - klar til lek :-)
Ellers kan jeg nevne at en av de beste bursdagene har vært eldstemann sin cowboy- og indianerbursdag. Da hadde vi organiserte leker som pil- og bueskyting, lasso og hesteskokasting. Det var veldig vellykket! Bare blide unger! Jeg tror det skyldes både at det var mange aktiviteter og at kostymet gav gode muligheter til lek. Og JA - de voksne må også kle seg ut!!!
GOD BURSDAGSFEIRING!!!!

Siste tur i 2010 - Lyshornet 405 moh


Sen blogging om årets siste tur, men har hatt en litt ustabilt nett. I alle fall - den siste tur gikk opp på Lyshornet. Det er en fin fjelltur som er passe lang og passe bratt, men nyttårsaften var det sørpete og vått. Stien var derfor ganske sleip. Det gikk veldig bra opp, men ble litt eklere ned igjen. Tilla var med på tur og fikk mange snøballer i pelsen... Skal gå til innkjøp av en dress med bein til den lille fjolsepelsen :-) På toppen var det litt for sur vind til å raste, så derfor ble det en rask kopp kakao på vei ned fra første bakken.

Friday, December 24, 2010

God jul :-)

Tilla venter på julenissen. Hun har lovet å hjelpe han med pakkene. Hva hjelpen går ut på er litt uvisst... Muligens oppsnusing av matinnhold i pakker eller rett og slett bare å tråkke på pakkene og rive av papiret?!? Mens hun venter på nissen har hun funnet lillesøster sitt hjemmelaget julehjerte fylt med godis og hengt på treet. Så det var det. Nå henger det ikke der lengre. Effektiv og god nesebruk eller?
God jul alle sammen :-) Snart skal vi gå dagens tur i snøføyka med Herreavdelingen på øret! Herlig!

Sunday, December 19, 2010

Frankens pizzaslager

Frank lager en kjempegod pizza som er litt annerledes enn den vanlige kjøttdeig&tomatsaus-pizzaen. Og ungene elsker den! Deigen består av 9,5 dl hvetemel, 1 pose tørrgjær, 3,5 dl vann, 2 ts sukker, 1,5 ts salt og 2 ss olje.
Pizzadeigen deles i to rett etter elting og heves. mens du lager tomatsausen og fyllet. Fyllet lages av 2 kyllingfileter, 3 ss sweet soyasaus, 1-2 ss peanøttsmør, 1 ts grillkrydder og 2 ss olje. Kyllingen deles i småbiter og marineres i en pose med resten av ingrediensene. Bitene stekes lett på stekepannen. Tomatsausen består av: 1 bx hermetiske tomater, 1 ss basilikum, 1/4 ts salt, 1/4 ts sukker, litt chilipulver. Tomatsausen smøres på bunnene.
Fyllet fordeles utover og dekkes med hvitost. Stekes på 250 grader til osten blir gyllen. Etter steking toppes pizzaen med ruccola og eventuelt rømmesaus. Voila - maten er klar!
 Oppskriften er hentet fra BA sin kåring av Vestlandets beste pizza. Kan anbefales :-)

Thursday, December 9, 2010

Tilla som fjortis :-)

Den søte søte lille valpen har vokst mye, og blitt større - mye større! Når hun står på bakbena og hopper er det nesten ikke det bord hun ikke når opp på. Og ligger det mat der så er det vel bare rett og rimelig at hun får smake??? For fireåringen er kveldsmat blitt en utfordring. han liker å ta en skive foran fjernsynet nå når det går så mange koselige juleserier, men da kommer den lille pelsdotten susende og stjeler maten i ubevoktede øyeblikk. Faktisk trenger det ikke være så ubevoktet, så lenge det bare er barn der så synes hun det er fritt frem... Frank har byttet navn på Tilla og kaller henne bare for Pølsa. All ekstramaten samt at noen barn antagelig dobbeltfôrer har ført til litt runde tilstander... Men jeg tenker at cocker spanieler skal være litt kraftig bygde. Er det ikke sånn?
Bilde av Tilla er fra i går kveld. Mens jeg var på badet og pusset tenner, så hadde Tilla funnet seg svært godt til rette i godstolen. Lå og smattet av ren nytelse. Godt og mykt på saueskinnet! Og hun så på meg med en mine som om hun sa "Hva! Hvorfor i all verden skal ikke jeg få ligge her? Ser du ikke hvor godt jeg har det?" Skikkelig fjortistendenser altså.

Friday, November 19, 2010

From fjords to fjords with trouble

Jobben min medfører mye reising, og idag gikk turen fra Sognefjorden til Hardangerfjorden. Det er noen timers kjøring, men til gjengjeld er det en kjøretur gjennom flott natur.
Turen idag ble imidlertid preget av andre ting enn flott natur, da bilen fant det for godt å stoppe i en tunell. Det var mildt sagt en stressende opplevelse. Bilen gikk bare saktere og saktere før den rett og slett tok kveld. Og der satt jeg midt i en tunell uten utkjøringsmuligheter. BLÆH! Jeg hater ting som ikke virker!!!
 Heldigvis hadde jeg åndsnærvær nok til å prøve å starte motoren på nytt, og jeg fikk da bilen i gang igjen. Det lyste i frontpanelet som et amerikansk hus pyntet til jul, men det overså jeg galant og kom ut av tunellen. På Voss fikk jeg tak i en leiebil, og fikk fortsatt til studentene i Øystese.
Nå burde det sikkert vært en moral i denne historien, men det har jeg ikke kommet opp med enda. Slik er livet som reisenisse... Ellers har sikkert  den observante leser sett at de tre første bildene er fra Hardangerfjorden, mens dette siste bildet er fra Manhiller og viser Sognefjorden. Vakkert begge steder - ikke sant?

Thursday, November 18, 2010

Ville dyr i Sogndal

Trodde du det var trygt å vandre rundt i skogsområdene i Sogndal? Da tok du grundig feil. Jeg observerte både løve, tiger og elefanter i ettermiddag. Fikk sneket meg til å ta bilde av en løve som stod i ro et lite øyeblikk.... Advarsel er herved utsendt!

Sunday, November 14, 2010

Kaupangerholten i november

Kan du tenke deg noe bedre enn å kunne gå tur til fjells uten ski langt uti november? Sigrid og jeg fikk oss en flott tur til Kaupangerholten. Det er jo ikke en lang tur, men helt perfekt på en lørdagsettermiddag før mørket kommer. Vi parkerte i den første svingen på vei opp til Haukåsen, og gikk stien opp. Fremme var det ny bok i postkassen :-) Det var litt småkaldt, men vi hadde med varm kaffe og kjeks, og nøt nydelig utsikt utover fjorden og mot fjelltopper med melisdryss!
Selma og Tilla var selvsagt med på tur. De er blitt gode venner heldigvis, og elsker turer hvor de kan springe løs og snuse. Særlig Tilla synes det er mange spennende dufter i skogen, og tar små avstikkere fra stien. Jeg tror hun lukter hjort og andre dyr. Blir moro å få prøvd henne på spor når hun blir litt eldre. Lille hundebarnet :-)

Wednesday, October 20, 2010

Bordeaux 3: demonstrasjoner, handling og mat

 For å begynne med det viktigste først - vi spiste en nydelig tomat og basilikumsuppe på Karl, en koselig kafe på hjørnet av Placa de parlament, nesten nede ved elven. Parmaskine og god ost hører med suppen :-)

Her er Sigrid og Anita på vei til Rue St Catherine som er den store handlegaten i Bordeaux. Utrolig masse fine butikker, med all slags klær og sko. Prisene er litt lavere enn hjemme, men ikke så veldig billige!
 Både i går og i dag demonstreres det her i Frankrike pga pensjonsreformen. Man vil sette opp pensjonsalderen fra 60 til 62. Jeg er faktisk utrolig imponert over hvordan de klarer å få opp kampviljen! Slagord, røyk og kinaputter ble brukt for å forsterke budskapet, og demonstrasjonstoget i går var laaaangt.
Ellers fikk vi sjekket ut utelivet i Bordeaux i går, og det var artig! Latinamerikansk plass med dansing og mohitos...

Tuesday, October 19, 2010

Bordeaux 2: Besøk på vingård i St Emilion

 Vi hadde en dagstur mandag til den fine lille byen St Emilion vel 40 km øst for Bordeaux. Her produseres neon av verdens beste rødviner, og det bar byen preg av. Det var vinbutikker på alle hjørner :-) St Emilion har mange underjordiske katakomber og grotter. Her er det ideel temperatur til å lagre vin! Bildet er av tårnet Clocher midt i sentrum.
 St Emilion er også på UNESCO sin verdensarv liste. Byen ble grunnlagt av munken Emilion og hans tilhengere. Bildet under viser utsikten over torget.

 Her er jeg utenfor Chateau du Roy. Litt småkjølig har det vært her, derav jakke og skjerf.
 Så reiste vi på besøk til vingården Chateau Champion, og fikk en flott omvisning av Veronique. Hennes mann var åttende generasjon på vingården. Her er den mellomlagring på tønne, etter at vinen har vært i beholder, og så skal den på beholder og deretter på flaske. Hele prosessen tar to år, og deretter kan man evt lagre vinen videre... Eikefat blir brukt for å få god smak og hver tønne inneholder 300 liter vin...
 Vi fikk også et raskt innføringskurs i vinsmaking. Viktig å holde på stetten, og ikke på glasset, for da blir vinen varm. Lett å si, vanskelig å huske... Veldig god vin fikk vi, og en god lunsj. Her på bildet er det lukting vi driver med. Og lukting skal man gjøre i allefall to ganger.... Jeg har kjøpt med to flasker vin hjem til Frank, så får vi håpe kofferten ikke får for røff behandling.
Vinranker utenfor Chateau Champion. Innhøstingen var ferdig i forrige uke, så akkurat nå er det den første prosessen med å få fordelt skallets farge og tanniner i hele vinen, med rett temperatur som var jobben.

Reisebrev fra Bordeaux 1

Etter planlegging i to år kom vi oss avgårde til Bordeaux. Riktignok litt forsinket pga streik i Frankrike, og med streng beskjed om å ikke spise peanøtter eller snickers ombord på flyet fordi det var en med ekstrem nøtteallergi ombord. Her er bilde fra første dagen. Vi står på Placa de la Bourse. Her var det en flott statue som var en blitt en del av Rosa sløyfe-aksjonen hvor vannet var farget rosa... 

Gjert Langfeldt tok oss med på en filosofisk gåtur i byen. Han prøvde å få oss til å reflektere over hva kunnskap er og hvordan kunnskap utvikles. Sjekk også den stilige innstallasjonen med "sopp".
Cathedrale st Andre er en staselig romersk-katolsk kirke midt i byen med mange fine kafeer rundt. Her er to bilder fra denne kirken. Katedralen er i gotisk stil og ble innviet i 1096. Den er på UNESCO sin liste over verdensarv.

Å være i Frankrike betyr god mat og god vin. Vi går ikke akkurat rundt sultne... Her er det brucetta til lunsj. Litt mer innbydende enn to skiver med brunost :-)

Wednesday, October 13, 2010

Tur til Lyshornet

Så fikk vi oss en tur til på Lyshornet i år. Ingen av ungene var så veldig gira på tur, så da ble det bare Tilla som fikk være med. Og hun klarte å gå selv denne gangen! Tur til Lyshornet er populært og vi gikk nærmest i kø oppover. Masse folk - både store og små. På toppen talte jeg over 25 stykker... Turen er superfin og utsikten nydelig, men vi måtte ha Tilla i bånd hele tiden pga folkevandringen.
Ser at jeg har blogget lite i det siste, men det er pga mye jobbing. Og dessuten ny telefon som jeg ikke helt behersker... Men nå står en flott tur til Bordeaux for tur, så da må det jo bli sving over bloggingen :-) Får høre med husets tenåring hvordan jeg skal få til å blogge fra mobilen igjen...

Sunday, September 26, 2010

På studietur til Glasgow

Glasgow er Skottlands hovedstad, og er den tredje største byen i Storbrittania. Byen ligger vest i Skottland, og elven Clyde renner gjennom sentrum. Værmessig er Glasgow litt slik som på vestlandet, men vi var heldige og hadde lite regn. Målet med studieturen var å få mer innsikt i hvordan man bruker entreprenørskap i skotske barnehager og skoler. Det er nettopp innført en ny læreplan i Skottland, Curriculum of Excellens. Vi fikk en innføring i denne og i sosial entreprenørskap på mandagen i det som kanskje tilsvarer utdanningsdirektoratet. En av foreleserne der hadde et godt eksempel; dersom en person hadde ligget i tornerosesøvn de siste 100 år og deretter våknet, så ville han ikke kjent igjen mye! Mobiltelefoner, biler, motorveier og PC - alt er nytt. Men et sted som ville vært gjenkjenbart er skolen, både undervisning og kanskje mye på pensum, ville være likt! Så er spørsmålet om det vi lærer på skolen egentlig gjør oss forberedt på dagens samfunn og jobbmuligheter?
Ingen storbytur uten god mat og drikke. Glasgow har mange flotte resturanter. Her var vi på en italiensk restaurant like ved gågaten. Nydelig mat og god vin... Piccolo Mondo heter den.
Vi besøkte ulike skoler i Glasgow og omegn. Min gruppe var på to skoler: en spesialskole og en stor skole med 800 elever fra ungdomsskolealder og ut videregående. På den store skolen var det egne regler for hvilke friminutt man kunne gå opp trappene, og hvor man kunne gå ned. Elevene var kledd i uniformer etter skoletrinn. Det var lærerne som "eide" klasserommet, mens elevene sprang i mellom. På denne skolen holdt de på med et prosjekt om Kina. På bildet over er jeg på spesialskolen. Her hadde de elever fra 4 til 18 år med ulike lærevansker. For å bli attraktiv på jobbmarkedet ble elevene lært opp i praktisk arbeid. Vi fikk servert en nydelig lunsj som elevene hadde laget på skolens flotte bistro. På bildet er det haggis som forrett. Skolen drev også vaskeri og gartneri, hvor elevene fikk praktisk yrkesopplæring.
Utenfor Scottish Government. Klar for møte om entreprenørskap :-) Den store arbeidsledigheten i Skottland har fått frem kreativiteten i læreplanene, og målet er å få frem handlekraftige unge mennesker som har kunnskap om å starte bedrifter og som har tro på seg selv. Vi var også innom Scottish Learning Festival, og fikk sett utstillinger og hørt ulike foredrag.
Måtte bare ta bilde av dette banneret som hang midt i gågaten. Her står det: Glasgow Welcomes Breastfeeding. Hehheehe :-)